Om de zoveel jaar hebben we met een of andere economische crisis te maken.
Er wordt in de budgetten gesneden en het is pessimisme alom. Maar hoeft dat wel ? In dit artikel vindt u 10 tips om de recessie naar uw hand te zetten en er eerder versterkt dan verzwakt uit te komen.
Of we het nu een crisis noemen, negatieve groei, een recessie of een depressie, één ding is zeker : de moeilijke tijden zijn er weer. Het debacle op de financiële markten begint z’n effecten te hebben op de hele economie. Iedereen maakt zich klaar voor de Grote Dip. Sinds deze zomer zien de mediabedrijven hun cijfers inkrimpen : nu al beginnen er vele marketeers de handrem te bedienen als het over reclameinvesteringen gaat. Blijkbaar capituleren vele adverteerders nu reeds voor de grote retailketens die van hun eigen merken de ware prijs-kwaliteitskampioenen willen maken, uiteraard ten koste van de A-merken. Colruyt maakt in België een spectaculaire groei mee. Niet alleen in ‘share of wallet’ bij de consument (ofte hun marktaandeel t.o.v. Delaize en Carrefour), maar ook inzake de onderhandelingskracht die ze bij de merkfabrikanten opeisen.
De spil waar alles rond draait is natuurlijk de angst voor verminderde koopkracht. En angst is een sterk wapen. Het heeft bvb. de kracht om een self-fulfulling prophecy te worden. Als de consument zich maar genoeg zorgen maakt over z’n koopkracht, zal er ook minder geconsumeerd worden – zullen bedrijven minder investeren en draait de economie ook stilaan de recessie tegemoet.
Er zijn al meer ‘crises’ geweest.
In mijn loopbaan heb ik twee “olie”-crises zien passeren en een “dotcom”-crisis. En nu is het de beurt aan de “credit crunch” of “financiële” crisis (elke crisis heeft recht op z’n eigen merknaam als het ware). In de marketing- en reclamesector zie je dan telkens een aantal artikels verschijnen die pleiten voor een ‘anticyclisch’ investerensbeleid : in tijden van crisis moet je investeren in marketing en reclame in plaats van erop te besparen. Het is misschien wel verleidelijk om de budgetten terug te draaien, maar het is een verkeerde (paniek-)reactie.
Uiteraard ben ik het met deze redenering wel eens, maar ik wil in dit artiekeltje toch wat verder gaan dan dat. Want het klinkt me wat te sloganesk !
Ik heb wat in m’n eigen ervaringen en in wat literatuur gegrasduind : wat betekent dat eigenlijk, anticyclisch investeren ? hoe doe je dat dan ? toch niet zomaar door te doen alsof er geen vuiltje aan de lucht is ?
Dit zijn mijn tips om van de crisis een opportuniteit te maken :
1. Geniet van de stilte.
Er wòrdt minder geadverteerderd – en dat is goed nieuws voor uw budget. Niet alleen wordt elke reclame-euro die u nu uitgeeeft minder gestoord door de ‘clutter’ van de anderen, maar bovendien zijn de mediahuizen makkelijker bereid om u als trouwe klant wat extraatjes toe te stoppen. Door nù te adverteren hebt u dus een competitief voordeel tegenover diegenen die nu wegblijven. Dat is de basisredenering van anticyclisch investeren. De lezer die er graag wat bewijsmateriaal bij heeft, verwijs ik graag naar dit artikel, waarin onder andere een kort overzicht wordt gegeven van diverse studies die deze stelling cijfermatig onderbouwen.
2. Zorg dat uw merk meer(-)waarde biedt.
Als de consument het moeilijk heeft is hij meer dan anders op zoek naar echte waarde. Wat in z’n beleving risicoloos vervangen kan worden door goedkopere dingen, zàl hij vervangen. Dat doet hij minder naarmate het product een grotere meerwaarde heeft. De concurrentie komt in tijden van crisis minder van andere merkproducten dan wel van non-branded producten of huismerken van de retailers. Zij doen er alles aan om uw merk te banaliseren. Ga er rustig van uit dat hun kwaliteit meer dan redelijk is – en dat ze dat aanbieden voor een lagere prijs dan u. De kunst bestaat er dus in om uw merk uit te spelen en zo verdere banalisering tegen te gaan. En, zoals bekend, is een merk pas een merk als er meerwaarde geleverd kan worden tegenover commodity producten. Speel dus alle functionele-rationele en psychologische-emotionele troeven uit. Maar zorg er vooral voor dat deze relevant zijn. Relevantie is nu nòg belangrijker dan anders. Als uw merk geen écht verschil kan maken met wat de distributie aanbiedt, dan bent u een vogel voor de kat.
3. Focus.
Het is een van m’n stokpaardjes, maar focus is in tijden van recessie nog meer noodzakelijk dan anders. Focus betekent dat u zich op die producten en merken concentreert die echt potentie hebben. Potentie bvb. omdat ze groei kunnen realiseren : in marktaandeel, in penetratie, in volume, in uitstraling, … Wees daarin zeer kritisch. Producten die weinig potentie hebben kunnen eventueel defensief ondersteund worden, maar een terugval is quasi onvermijdelijk. Producten die wél potentieel hebben kunnen in moeilijke tijden de basis leggen voor de ‘stars’ van morgen. Een BCG-analyse maken van uw portfolio is dus nu meer dan ooit aangewezen : scheidt de sterren van de honden.
Dit gezegd zijnde is het trouwens een uitstekend moment om wat dood hout weg te kappen. Producten en merken die wat moeilijker in de markt liggen vliegen er best uit. Als ù het niet doet, zal de distributie (en de eindgebruiker) het wel doen. En dat is niet goed voor uw reputatie als marketeer. Als u het wél doet kan u de beschikbare middelen beter concentreren op een kleinere portefeuille.
4. Prijsdalingen …
A-merken vragen een premium t.o.v. distributiemerken. De crisis zou echter wel eens aan het licht kunnen brengen dat u een te grote premium vraagt. Als u de gevolgen van de crisis snel voelt in uw (Nielsen-)cijfers, dan hebt u een probleem. Een beetje agressief gesteld, zou ik durven zeggen dat u uw verdiende loon krijgt : nu blijkt dat heel wat van uw klanten uw aanbod te duur geprijsd vinden voor de waarde die het hen biedt.
Er zullen erg veel merken ‘afzien’, maar naarmate het merk echt meerwaarde biedt (zie hoger) bent u beter gewapend.
Maar zelfs voor de echt stérke merken is het niet onverstandig om de prijs naar beneden toe bij te stellen. Beschouw het gerust als een ‘geste’ tegenover de consument die het moeilijk heeft. De consument wil eigenlijk wel trouw blijven aan waardevolle merken, maar hij eist wel dat ze hem begrijpen en het hem wat makkelijker maken Een prijsverlaging is zo’n signaal. Beter nog is het om zgn. value-plus tactieken toe te passen : bvb. extra product of service voor een gelijkblijvende prijs. Psychologisch kan het effect minstens even gunstig zijn, maar uw volumes blijven wat beter op peil.
5. … en Upgrading.
De prijs verlagen is dus wel een goede strategie – maar vooral als u er ook een upgradingstrategie aan vastkoppelt. Als u alleen uw prijs verlaagt dan verliest u op lange termijn. Misschien kan u op korte termijn wat langer de druk van de distributiemerken weerstaan, maar aan het einde van de rit bent u toch marge kwijt. Marge die bijzonder moeilijk te herstellen is.
Om uw marges te vrijwaren – of zelfs te laten toenemen – kan u de prijsverlaging best combineren met het introduceren van een upgrading van uw product. Dat werkt dan zo : het basisproduct blijft ongewijzigd maar de prijs wordt verlaagd. De prijsbewuste klant treft z’n vertrouwde product, met dezelfde kwaliteit, met alle ‘features’ (kenmerken, ingrediënten, …) nu aan een bereikbaarder prijsniveau. Maar tegelijkertijd wordt hem de mogelijkheid geboden om voor een ‘upgrade’ te kiezen. Aan een prijs die minstens op hetzelfde niveau ligt als het ‘oude’ basisproduct wordt een ‘nieuw’ product geboden met wat extra’s. In duurzame goederen gaat het dan bvb. om extra features, in de dienstensector gaat het om extra serviceverlening, in FMCG kan het over extra, betere, of andere ingrediënten gaan. In alle gevallen is het de bedoeling om ‘extra performantie’ en dus extra waarde te leveren. Op die manier wordt de merkwaarde eerder geassocieerd met ‘meer’ dan met ‘minder’. Als straks de crisis weer voorbij waait bevindt u zich in een betere uitgangspositie dan in het andere geval.
Noteer tenslotte dat u ook een downgrading kan overwegen : het basisproduct ‘strippen’ en de nieuwe, vereenvoudige versie aan een lagere prijs aanbieden dan het onveranderde basisproduct. Het klinkt goed, want in tijden van recessie wil men nog alleen betalen voor wat men echt nodig heeft. Extraatjes die niet echt bijdragen vliegen eruit. Nochtans is deze strategie veel gevaarlijker dan de vorige. Ten eerste omdat u dreigt uw kwaliteit te compromitteren, wat u op termijn bijzonder kwetsbaar maakt. Vervolgens omdat uw doelgroepen zich dan kunnen afvragen waarom u dit niet al veerder eerder hebt gedaan, wat uw geloofwaardigeid ondermijnt.
6. Meet, reken en bewijs.
In tijden van een economische crisis staan marketing- en merkmanagers (nòg) meer dan anders onder druk van de bedrijfscijferaars. CEO’s voelen de hete adem van de volgende kwartaalresultaten, financieel directeurs schuimen de bedrijfsvoering af op zoek naar besparingen. Kapitaalsintensieve investeringen worden vaak even opgeborgen in de koelkast, nieuwe aanwervingen worden uitgesteld (als er al geen ontslagen vallen !). Eenzelfde buikriemoperatie wordt natuurlijk ook van het marketingdepartement gevraagd.
Vaak liggen marketinginvesteringen trouwens sneller onder vuur dan andere bedrijfsinvesteringen. Het effect is quasi onmiddellijk voelbaar in de bottom-line. En de meeste niet-marketeers zien marketing, branding, communicatie e.d. toch meer als een kostenpost dan als een investering in de toekomst. Hoezeer ze ook ongelijk hebben, het vergt een sterk argumentarium om hen tot andere inzichten te brengen. De argumenten die zij gebruiken zijn meestal puur cijfermatig, financiële data, grafieken, hard facts over ROI, cash flow en marges. Al te vaak staat het marketingdepartement daar tegenover te schermen met puur kwalitatieve argumenten, met ‘geloof’, ‘overtuiging’, ‘visie’ over ‘de toekomst’…
Mooie en juiste dingen, maar als het water aan de lippen staat moet je al sterk in je schoenen staan om de cijferaars het zwijgen op te leggen. En je staat sterker in je schoenen als je hùn taal spreekt : cijfers, grafieken, feiten ! Besparen op marktonderzoek is dus wel de laatste stap die je kan zetten.
Maar het gaat veel verder dan dat. Het gaat erom dat je data hebt om de return op marketinginvesteringen mee te bewijzen. Het gaat erom dat je precies kan aangeven op welke manier je bijdraagt aan het uiteindelijke bedrijfsresultaat. Het gaat er dus om dat je als merk– of marketingmanager je ook daadwerkelijk engageert om harde resultaten op tafel te leggen.
7. De sleutel tot trouw : een goede relatie.
Slecht reageren in een crisissituatie kost je niet alleen centen en percenten op de korte termijn, maar ook op de lange termijn. Het merk kan punten verliezen aan concurrerende merken die alerter reageren met betere proposities – maar vooral aan distributiemerken. Het merk is de beste troef dat een producent dan in handen heeft. Een goed functionerend merk beschikt als het ware over een fanclub : een schare klanten die jouw producten op de ene of de andere manier verkiezen boven die van de andere aanbieders. Hoe hechter de band is tussen het merk en z’n fans, hoe langer de relatie zal kunnen weerstaan aan de verleiding van goedkopere alternatieven. Het is m.a.w. altijd belangrijk om de relatie met je doelgroep goed te verzorgen : het is een machtige vesting wanneer je belaagd wordt.
Maar verrassend genoeg blijkt op dat vlak, dat een economische crisis niet alleen een bedrieging is, maar ook opportuniteiten biedt. De consument, of de klant in het algemeen, is dan onzeker, angstig en beïnvloedbaar. Het is een open deur intrappen om te stellen dat merken in tijden van onzekerheid net een gevoel van zekerheid kunnen geven. Tijden waarin het wat moeilijker gaat, zijn dus gedroomde momenten om te tonen dat je als merk dat extra vertrouwen verdient, die extra zekerheid kan bieden. Dat doe je uiteraard niet door inactief te wachten tot de oogst van vroegere inspanningen je in de schoot vallen (dat doen ze dus niet !), maar door net nù een tandje bij te steken. Wie nù volop de taal van z’n doelgroep spreekt, inspeelt op wat hem bezighoudt en hem helpt om oplossingen te vinden voor zijn problemen, die wordt sneller dan anderen (h)erkend als een waardevolle partner. In nood kent men z’n vrienden. Het is met merken niet anders. Merken die erin slagen om uitgerekend nu als een helpende vriend op te treden, overleven de crisis beter dan de anderen – en zitten straks op rozen.
8. Doe het anders.
Ook op een ander vlak opent een crisis onverwachte mogelijkheden. Probleemsituaties maken niet alleen onzeker, maar ze maken ook dat veel mensen de situatie met een nieuwe blik benaderen. Men staat met andere woorden open voor ‘andere’ proposities, voor oplossingen die totaal nieuw zijn. Nieuwe product- of merkconcepten hebben net in tijden van een recessie meer kans om door te breken.
Deze strategie vraagt uiteraard veel moed. De meeste bedrijven zullen in moeilijker tijden op veilig spelen en terugplooien op de ‘bewezen winners’ : goedlopende producten in bestaande markten. Anticyclisch opereren betekent dat u net het omgekeerde doet van wat de ‘kudde’ als juiste weg ziet. Nieuwe concepten, in nieuwe markten en segmenten.
Een van de grote voordelen hiervan is natuurlijk dat innovaties natuurlijk ook een uitgelezen manier zijn om uzelf van de anderen te differentiëren en de banalisering (commoditisering) tegen te gaan.
Bovendien vermijdt u het strijdtoneel waar alle anderen zich zgz. ‘veiligheidshalve’ in terug trekken. U creëert uw eigen terrein, waar het veel rustiger is en waar u makkelijker de aandacht van de doelgroep kan opwekken.
9. Versterk je allianties.
In nood kent men z’n vrienden, zei ik daarnet. De eerste vrienden die je moet verzorgen zijn natuurlijk je klanten. Maar er zijn meer vrienden die je kunnen helpen.
Met de eerste groep vrienden waar ik dan aan denk, dreigen we op dit ogenblik eerder een haat-liefde verhouding te gaan krijgen : de retailers - die lastige mensen die de merkproducten nu zo sterk onder druk zetten. Maar … het is niet anders. Het is een ongeschreven wet dat retailers in dit soort tijden naar goedkopere, dus vaak unbranded producten uitwijken (winkelmerken of onbekende, exotische merken). Daarmee doen ze tenslotte wat de onzekere consument wil : alleen betalen voor wat ze echt nodig hebben.
Als marketeer van A-merken kan je dat erg frustrerend vinden, maar dat zet geen zoden aan de dijk. Speel het spel mee. Bouw je partnership met de distributie verder uit, luister naar wat zij nodig hebben en beantwoord waar mogelijk hun vraag. Het is de enige manier om in het spel te blijven. Ook retailers zijn onzeker – en kijken dus uit naar partners die hén kunnen helpen om de crisis het hoofd te bieden.
Hetzelfde geldt ook voor andere partners.
De mediabedrijven bvb. Natuurlijk kan er nu wat vlotter ‘gedeald’ worden, maar besef dat je ze wel nodig hebt en zal blijven hebben. Zonder gezonde media zijn we straks wel erg gehandicapt.
De marketingpartners bvb. De verleiding is groot om in dit soort spannende tijden naar nieuwe reclame- en marketingideeën te gaan zoeken, bij nieuwe partners. Natuurlijk kan uw bestaande relatie ook even in een dip zitten, maar in principe kent uw huidige parntner uw situatie beter dan de anderen, begrijpen ze sneller hoe u erop kan reageren en zullen ze dus efficiënter kunnen inspelen op uw problemen.
De vakgebonden partners, bvb. In een crisis is het vaak één tegen allen. Nochtans zijn uw concurrenten op sommige vlakken ook gewoon uw collega’s. Merken functioneren in een competitieve omgeving – en zo hoort dat. Maar er zijn best wel wat dingen die efficiënter kunnen lopen als ze gezamenlijk worden aangepakt. Vakverenigingen zien in krappe tijden hun aantal leden vaak verminderen. Net op het ogenblik dat uitgerekend die vakverenigingen de middelen nodig hebben om gezamenlijk sectoriële maatregelen uit te werken waar iedereen kan van profiteren.
10. Alles gaat voorbij.
Als je naar de statistieken kijkt, dan zie je dat we sinds de jaren ’20 van de vorige eeuw, zowat om de tien jaar in een economische dip terecht komen. Ze horen er dus bij – de realiteit is niet dat alles altijd even rimpelloos verloopt. Not in this world.
Maar zelfs als het nù wat pijn doet, straks komt het weer goed.
De les daaruit is dat strategische planning zich eigenlijk altijd moet voorbereiden op de volgende periode. Als het goed gaat, kan je je maar beter voorbereiden voor de slechte tijden. Omgekeerd geldt dat als het slecht gaat, je je moet voorbereiden op de betere periode daarna. Knip met andere woorden geen dingen weg die je straks zal nodig hebben – maar investeer in de groei en de positie die je straks sterker dan ook zal maken.
Elke crisis zorgt voor een shake-out. De zwakkeren vallen eruit. Dat maakt de sterkeren straks alleen maar sterker. In de eerste categorie wil u niet zitten. In de tweede wel.
Meer interessante lectuur over dit onderwerp vindt u in de Follow Up pagina's ("Merkbeleid in tijden van recessie") in de rechterkolom hiernaast. Het lijstje wordt regelmatig aangevuld. Uw tips zijn van harte welkom !!
- Five Missteps to Avoid in Volatile times (Harvard Business Publishing)
- Recession-proof branding (BrandGym)
- Beat the Downturn (Financial Times)
- Advice for Marketing Executives During Tough Times, van Marshall Goldsmith
- How to Market in a Recession, van John Quelch
- How marketers can benefit from the recession, van Will Galgey
- Best Global Brands, van Burt Helm (Business Week)
- Brand Progression in a Recession
- Feel for Your Customer, van Faith Popcorn (BrainReserve)
- How to Convince Advertisers to Keep Advertising in a Recession (Tips from 2001)
Laatste reacties