Zoals beloofd kom ik in dit artikeltje even terug op Twitter : wat kan Twitter betekenen voor merken ? Een heleboel merken heeft z’n eigen Twitter-account. Wat doen ze ermee en waarom doen ze het ?
Ik heb m’n gedachten (en de dingen die ik er de afgelopen dagen over gelezen heb) wat trachten te ordenen in twee lijstjes : de Strengths en de Weaknesses van Twitter voor merken.
Vandaag : deel 1.
Strengths :
De grote sterkte is ongetwijfeld dat Twitter in essentie een tool is om informatie uit te wisselen. Twitteraars wisselen voortdurend kleine stukjes informatie uit, ze stellen mekaar vragen en geven mekaar antwoorden. Ze wisselen tips uit of zomaar wat bedenkingen.
Als merk kan je dus drie dingen doen :
- Je kan zelf berichten uitsturen : bvb. over een nieuw product, over een campagne, over een winkel, over een promotie. Alles wat je nieuwswaardig lijkt kan je via Twitter aan de wereld bekend maken.
- Je kan luisteren : via gerichte zoekopdrachten kan je te weten komen wat er zoal over jouw merk wordt verteld. Hoe leeft jouw merk, wat denkt men erover, wat doet men ermee, … ? Zeker voor merken die (structureel of momenteel) in de publieke belangstelling staan is Twitter dus een bruikbare manier om bloeddruk en hartslag op te volgen.
- Je kan actief deelnemen in een dialoog. D.w.z. dat je zowel zelf praat als luistert. Je kan reageren op wat in de Twitter-conversatie ontstaat. Je kan op vragen antwoorden en eventuele misverstanden oplossen. Je kan op klachten reageren en vertellen wat je met die klachten zal doen of gedaan hebt.
De laatste manier is ruim de beste. De merken die het grootst aantal ‘followers’ hebben (zie m’n vorig artikeltje) gebruiken Twitter als een platform voor sociale interactie met hun doelgroepen.
Enkele quotes :
- “Our goal would be to make ourselves available, help whenever possible, and to show that our brand is built by real people who care about our customers.”
Een ander sterk punt lijkt me dat merken hun persoonlijkheid kunnen benadrukken via Twitter. Een merk is een levend wezen, geen statische constructie. Een levend merk heeft een karakter, een ingesteldheid, een aantal talenten, net zoals levende mensen. Tweets (berichten op Twitter) worden ook geschreven door mensen. Sommige zijn bloedernstig, sommige echt grappig, andere onnozel en weer andere hebben intelligente pit. En zo is het dus ook met de tweets van merken.
Merken die het goed doen op Twitter ademen een eigen persoonlijkheid uit. Al was het maar omdat het ook een mens van vlees en bloed is, die de berichtjes schrijft. Er zouden wel wat geprogrammeerde, automatische oplossingen bestaan, maar die missen natuurlijk heel het punt.
Een aantal grote merken hebben er speciaal iemand voor aangewezen. De twitteraar van dienst voor Kodak bvb. is iemand die zich over àlle sociale/interactieve media ontfermt : ze monitort de conversaties op Facebook, YouTube reviews, Flickr reviews, Delicious en Twitter (kijk hier ) .
Andere merken hebben iemand van hun PR-bureau in dienst als chef-twitteraar.
Het zou me overigens niet verwonderen dat dit een nieuw beroep wordt : een soort ‘woordvoerder’, maar gespecialiseerd in digitale dialoog-platformen.
Een laatste sterk punt is tenslotte dat Twitter in staat is om ‘communities’ op te bouwen en te onderhouden. Die dialoog tussen merk en ’follower’ creëert een verbondenheid die meer en meer ‘followers’ aantrekt. In zo’n community staat het merk centraal, met daarrond een gemeenschap van gelijkgezinden. Een niet onbelangrijke randbedenking daarbij is dat Twitter 100% opt-in is : je kan niets ‘pushen’. Mensen beginnen anderen (dus ook merken) te volgen zuiver en alleen omdat ze er zin in hebben ! Wie een merk volgt is dus gemotiveerd.
Lang geleden heb ik eens beschreven hoe Dell uit z’n dal is gaan kruipen door goed naar z’n klanten te gaan luisteren. Twitter is één van de belangrijke middelen die ze daarvoor hebben ingeschakeld. Vandaag heeft Dell een Twitter-community rond zich van meer dan 230.000 volgers. Starbucks, dat andere merk waar ik wel ’s over schreef dat ze o.a. via een betere interactie met hun klanten uit hun dip proberen te komen, zit boven de 107.00O volgers.
Is het dus allemaal rozengeur en maneschijn met Twitter ?
Niet dus. In een volgende bericht zal ik stilstaan bij de Weaknesses van Twitter voor merken.
___________________
Updates : Tja, als je Twittert, krijg je natuurlijk een constante stroom artikels en informatie over je heen. Ik zal hieronder af & toe een link zetten de meest leeswaardige daarvan (over merken en Twitter).
• The Ultimate Guide for Everything Twitter
• How will Twitter affects brands ? Brandchannel
• 11 ways to find brands & companies on Twitter. Noel Bellen
Laatste reacties