The Origin of Brands Blog Er zijn nogal wat blogs te vinden die interessante dingen vertellen over merkenbeleid. Dit is er in ieder geval eentje van : de blog van Laura Ries
The Hidden Persuader Een blogspot die zeer de moeite waard is.
(Let ook op de lange en waardevolle lijsten van sites en blogs. Wreed nuttig !)
Fresh Ideas Incontournable als het over marketing-trends gaat.
Interbrand De moeite waard om erg regelmatig te bezoeken. Talloze relevante artikels over merkenstrategie.
Dario Piana Soms, heel soms, kan reclame ook poëzie zijn. Bekijk het werk van deze man.
Seth Godin Mag natuurlijk niet ontbreken - zeker niet als het om een blog gaat en zeker niet als om merken draait.
Management Methods Even een black-out : waar stonden de koeien en de honden nu weer in een BCG-matrix ? Wat was de formule nu weer voor een EBITDA ? Zoek het hier even op.
BrandCoach Twittert Snelle links naar verder leesvoer en korte 'rants on brands'
Jon Stewart van the Daily Show bezoekt de kantoren van de New York Times. The Daily Show is een satirisch nieuwsprogramma van het Amerikaanse televisiestation Comedy Central, dus het ligt in de lijn van de verwachtingen dat er wat vitriool aan te pas komt. Jon Stewart speelt z'n rol. Maar wat je niet zou verwachten is dat de Executive Editor (en andere medewerkers) van de NYT zelf nog steeds zo perfect naïef en onvoorbereid overkomen. Het is alsof ze voor de allereerste keer worden aangesproken over de relevantie van een krant in de digitale-real-time-geconnecteerde wereld van vandaag. Zou het dan toch zo zijn dat de grote mediabedrijven de instorting van hun business modellen vooral aan zichzelf te danken hebben ?
Zoals ik in m’n vorige artikel schreef bestaan er een aantal sterke argumenten om met uw merk de twitter-toer op te gaan. Maar ik had beloofd om in dit 2de deel wat meer stil te staan bij de zwaktes van Twitter.
1. Niet echt een zwakte van Twitter, maar misschien van uzelf : u moet er wel klaar voor zijn. Twitter is een zgn. ‘sociaal medium’ – en sociale, of community media hebben hun eigen wetmatigheden. Een daarvan is dat je … sociaal moet zijn. Dat betekent bvb. dat je open en bloot moet willen dialogeren met je doelgroep. En dat is een heel andere discipline dan ‘gewone’ marketingcommunicatie, die (ondanks alle lipservice) toch hoofdzakelijk one-way, directief en onderbrekend is. Bovendien is Twitter instant, real time, nù ! Als je wil deelnemen aan een dialoog, moet je niet te lang je woorden willen wikken en wegen. Anders is de discussie al over vooraleer dat jij je zeg hebt gehad. Misschien is de wil er wel, maar wat u zich vooral moet afvragen is of u het wel kàn. Als alles eerst door een of andere hiërarchische (of erger nog : juridische) molen moet, die bepaalt wat wél en wat niet gezegd kan worden, dan is Twitter – en bij uitbreiding alle sociale media – niets voor uw merk.
2. Er zijn niet zoveel merken terug te vinden op Twitter (tenminste niet met een eigen account). Sommige die er wel zijn scoren een behoorlijk aantal volgers : Starbucks heeft er 120.000, JetBlue Airlines 360.000 en Britney Spears 581.000. Maar Lacoste heeft slechts 1.000 volgers, Calvin Klein 580, Gucci 390 en French Connection heeft er 240 - ongeveer zoveel als ikzelf. Kodak, waar ik vorige week over schreef dat ze het zo goed aanpakken, heeft ongeveer 5.000 volgers. (Cijfers volgens TrackingTwitter dd. 5 april 09) Dat zijn dus ontgoochelende aantallen. Het is duidelijk dat de meeste merken de weg naar Twitter nog niet hebben gevonden of er nog maar heel recent mee begonnen zijn. Er is vanwege de hard-core Twitter-fans ook wat weerstand. Ze vrezen dat “hun” Twitter een commercieel instrument wordt. Het Twitterpubliek is het nog niet gewoon om met merken om te gaan, net zoals (de meeste) merken weinig ervaring hebben met dat publiek.
Conclusies
Is Twitter een marketingtool waar u dringend uw zinnen moet op zetten ? Neen. Is het de moeite waard om er wat mee te experimenteren ? Ja ! Omdat Twitter uw bedrijf en uw merk toelaat om te experimenteren met sociale media en community-building. De unieke kenmerken – extreem korte boodschappen en het instant-karakter – maken het bijzonder interessant. De leercurve kan enorm stijl gaan. Heeft Twitter een toekomst ? Ik denk het wel. Ik vertoef daarbij in het geruststellende gezelschap van bvb. Google, dat volgens ernstige geruchten 250 mio dollar biedt om Twitter te kunnen verwerven. Maar een andere compagnon komt wel uit heel onverwachte hoek : de Nederlandse Minister van Buitenlandse Zaken (CDA), Maxime Verhagen heeft enkele dagen geleden z’n 10.000ste volger kunnen registreren. Hij twittert puur in ’t Nederlands ! Ik zie het onze Karel De Gucht niet zo onmiddellijk doen. Maar los daarvan is zijn getwitter de moeite waard om ’s te bekijken – er valt veel van te leren.
Tips
Gesteld dat u, na dit alles, Twitter toch wil inzetten als een manier om uw merk te versterken bij uw doelgroepen, dan heb ik tenslotte een paar aanbevelingen :
• Beschouw Twitter als slechts één van de tools die u kan inschakelen om een sociaal netwerk rond uw merk te bouwen. Bekijk het als één van de media in een ruimer ‘sociaal mediaplan’. Twitter werkt het best als het ingebed is in een strategie waarbij u via bvb. blogs, via Facebook, via een dynamische website (dwz met regelmatig nieuwe content) en andere ‘media’ contact onderhoudt met uw doelgroepen. • Het is cruciaal in die strategie dat u voor een dialoog gaat. Twitter is geen ‘broadcast’-medium. Als u er alleen berichten op publiceert en nooit reageert op wat uw volgers u twitteren, bent u ze op de kortste keren kwijt. U twittert wel, maar u staat alleen in de woestijn. • Begin met luisteren, er is later tijd genoeg om te kletsen . Zoek twitteraars die over af en toe iets over merk zeggen (of over uw producten, uw sector, of over concurrenten, …). Volg de conversaties en begin met die mensen te volgen. Stilaan kan u deelnemen en nog wat later kan u uw marketingboodschappen brengen. Mondjesmaat. • Openheid, transparantie, authenticiteit : vandaag zijn het dé sleutelwoorden in elke marketingstrategie. Maar deze begrippen zijn nergens zo levensnoodzakelijk als in een sociale netwerkstrategie. • Leg een persoonlijkheid in uw berichten, zorg dat er vlees en bloed te proeven en te ruiken is. • Even een open deur intrappen : richt u op de doelgroep ! Geef hen dingen die ze interesseren. En zelfs al mag u ervan uitgaan dat uw followers in uw merk geïnteresseerd zijn, besef dat er ook voor hen meer in het leven is dan alleen dat. Zorg er dus voor dat u regelmatig ook over dingen bericht die niét over uzelf gaan, maar over wat de doelgroep kan boeien. • Duid iemand aan, binnen uw organisatie of extern, die verantwoordelijk is (en de verantwoordelijkheid krijgt) om zich te ontfermen over de sociale mediakanalen. Bepaal vooraf goed de limieten van de zandbak waarin die persoon mag spelen – maar besef tegelijkertijd dat die randen eerder van soepel rubber gemaakt zijn, dan van gewapend beton. Als je een dialoog toelaat worden er soms al eens vreemde dingen gezegd. Alles volgens het boekje kan hier niet zomaar.
Meer lezen ?
Twitter is een hype, op dit ogenblik. Met één Google-lijntje kan u dus voor de komende dagen zoet zijn. Twee plekken raad ik u echter warm aan : Mashable is de ‘social media guide’ bij uitstek. Veel kwaliteitsleesvoer ! En lees ook even Harvard Business Review‘s “Getting Brand Communities Right”.
Oh ja, en als u mijn getwitter wil volgen, dan moet u hier zijn.
Deloitte heeft onlans de achtste editie gepubliceerd van z’n jaarlijkse “Media Predictions – TMT Trends" (Technology, Media & Telecommunications). Het is een ongemeen boeiend dossier geworden. Op verschillende vlakken laten ze een verfrissend ander geluid horen dan wat je op de meeste andere plaatsen te lezen krijgt. Met sommige hypes wordt kort & krachtig en vooral gortdroog korte metten gemaakt. Lectuur van het hele document kan ik u alleen maar écht aanbevelen. Maar dit zou de BrandCoach blog niet zijn als ik u van de belangrijkste paragrafen niet alvast een reader’s digest zou geven (hoe zou het trouwens nog gaan met dat oude merk Reader’s Digest ?... ) (* zie onderaan).
Putting print out of peril may require stopping the presses Gedrukte media hebben het moeilijk, dat is bekend. In het recente verleden hebben ze belangrijke inspanningen geleverd om hun online aanwezigheid te vergroten, maar de inkomsten uit online compenseren bijlange niet de daling in de reguliere kanalen. Nochtans blijft het publiek behoefte hebben aan kwaliteitsvolle inhoud – de behoefte aan degelijke nieuwsverslaggeving is groter dan ooit. Het business model voor online publicaties, waarbij reklame-inkomsten belangrijker worden geacht dan inkomsten uit de lezersmarkt , wordt door Deloitte sterk in vraag gesteld. Oplossingen kunnen zijn : Online publicaties trekken een publiek dat veel gedifferentieerder is dan offline - een gedifferentieerd prijsbeleid voor die online publicaties is dan ook een realistische mogelijkheid. Een andere piste is het drastisch reduceren van de online aanwezigheid van mediamerken. In Japan, waar bvb de kranten weinig content online hebben gebracht, hebben ze minder te lijden onder dalende lezersaantallen, dan in de US en in Europa. Door minder (waardevolle) content gratis –online- weg te geven wordt de mediagebruiker ‘heropgevoed’ om te betalen voor waardevolle berichtgeving. Maar … het kan best wel nog even duren vooraleer de lezer (terug) bereid is om te betalen voor 'betere' content.
Television rediscovers its self-belief. Misschien ziet het er op de korte termijn niet goed uit, maar 2009 zou wel eens het keerpunt kunnen zijn voor de televisiemakers. TV beschikt over mogelijkheden en formats om het publiek te infomeren en te entertainen, die andere media tot nog toe niet kunnen evenaren. TV kijken is bovendien anticyclisch, als ontsnappingsroute voor de deprimerende tijden. Men verwacht in deze crisistijd een gemiddelde toename van een half uur per week, per persoon. In tegenstelling tot zowat alle andere bronnen verwacht Deloitte dat niet 'user generated content' (UGC) maar professionele TV content gaat groeien. Niet in het minst omdat het moeilijker wordt om reclameruimte te verkopen bij amateuristische content die vaak lage kijkcijfers haalt. Vele online videobedrijven zullen daarom trouwens meer en meer hun schermen openstellen voor professioneel gemaakte inhoud (bvb. van TV kanalen )- die daardoor terug extra aandacht én inkomsten krijgen. Een mooie tip : TV moet zélf z’n eigen kracht meer in de verf zetten. Vaak zullen consumenten bvb. een merk kopen op een of andere online winkel. Meestal geeft men dan alle credits aan dat e-shoppen. Maar televisiezenders kunnen manieren verzinnen om hun bijdrage aan dat process sterker te claimen. Hoe dan ook is het volgens Deloitte een goed moment voor de TV bedrijven om anticyclisch te investeren in content en technologie (bvb. HD). De troeven die ze hebben vormen een solide basis voor een sterke 'doorstart' nà de crisis.
The growing cost of free online content Het gigantische succes van UGC creëert stilaan een probleem : de content is wel gratis, maar het opslaan, beheren en verdelen ervan begint voor de grootste onder hen handenvol geld te kosten. Daartegenover staan meestal onvoldoende inkomsten uit de reclame. Bovendien worden adverteerders zich ook meer bewust van het feit dat hun advertentie wel ‘s naast content zou kunnen staan die hen eerder schaadt dan helpt. De UGC sites kunnen de massa aangeboden content niet allemaal controleren en krijgen dus af te rekenen met én weigerachtige adverteerders én hogere kosten om toch betrouwbare -bijgevolg duurdere- content aan te bieden : ze zullen de users die hun content persé willen verspreiden stilaan gaan laten betalen – maar vooral zullen ze zélf gaan betalen om goede content aan te kopen bij betrouwbare (dus vaker professionele) aanbieders. Waardoor ze een beter aanbod hebben voor hun adverteerders.
The markets get anti-social with social networks Social networks zijn de hype van het afgelopen jaar geweest. De groten hebben meerdere tientallen miljoenen leden. Maar de inkomsten per lid zijn minimaal. Tot nog toe hebben de netwerken het voordeel van de twijfel gekregen : de focus lag op het uitbreiden van het aantal subscribers – de inkomstenstroom zou later wel komen. Maar de moeilijke economische toestand zal dit model doen kantelen. Ze zullen – onder druk van de investeerders die hun cash elders ook zien opdrogen – onder druk gezet worden om inkomstenstromen te gaan genereren iplv te blijven nieuwe (onrendabele) massa’s leden te werven. Ze worden daarbij echter niet geholpen door adverteerders die meer bewijsbare waar voor geld eisen – en door de een groeiend aantal werkgevers die – op zoek naar een hogere productiviteit van hun medewerkers – de online activiteit van hun medewerkers op het werk in de gaten gaan houden.
Good morning, good afternoon and good evening listeners : the dawning of Wifi radio Digitale radio staat eigenlijk nog in de kinderschoenen. Maar volgens Deloitte gaan ze een gouden toekomst tegemoet. Drie factoren spelen daarin mee : het feit dat je zelfs locale zenders overal elders in de wereld kunt beluisteren – dat je eender waar in de wereld een keuze hebt uit zenders van overal elders in de wereld – en dat dit alles geholpen wordt door het steeds groeiend aantal ‘smart phones’ die als internet-radio ontvanger kunnen gebruikt worden. Mobile advertising finds its meaning Mobile advertising is blijven steken in een experimentele fase, die op weinig enthousiasme wordt onthaald. Maar Deloitte verwacht dat dit zal veranderen. GSM gebruik is immers alomtegenwoordig, de leercurve van hoe je met mobile advertising kan omspringen gaat steil omhoog, alsook de technische mogelijkheden. Met de toename van smart phones kan de content trouwens ‘rich’ worden (video bvb.). Hier ontstaan lucratieve mogelijkheden voor telecom-operatoren. Reinventing mobile television Ook Mobile TV is blijft steken in een ‘beloftevol stadium’. Men sluit niet uit dat het ooit zal doorbreken, maar niet op korte termijn. De technologie voor de aanbieders (contentbedrijven en operatoren) en de toestellen voor de ontvangers blijven duur – waardoor er in een crisisjaar als 2009 weinig kans is voor een echte doorbraak. Maar TV en mobile devices kunnen wel op andere manieren samen-spelen : om remote content te bestellen die je thuis op je andere schermen kan bekijken bvb, als interactiemedium met de kijker (met de bijhorende mogelijkheden van CRM voor de zenders), of om de kijkers (bvb. via smsjes) te verwittigen wanneer er programma’s starten die voor hen van belang zijn.
3D becomes an obligation, not an option at the movies In principe is ook het bioscoopbezoek, naast het TV kijken, eerder een anti-cyclisch gebeuren, maar de concurrentie van thuisbioscoopsystemen (en steeds grotere HD schermen) bedreigen dat effect nu. Daarom heeft cinema een ‘must have’ nodig. Dat is 3D. Grote productiehuizen en regisseurs zijn er volop mee bezig. 2009 zou wel eens het begin van de doorbraak kunnen betekenen. Ook hier dus anti-cyclisch investeren. The rise of malvertising and its threat to brands Malvertising zijn advertenties van dubieuze afkomst, voorzien van virussen en andere schadelijke rommel, die verspreid worden via anders erg betrouwbare sites. Als de sector (online media en softwareleveranciers) niet snel afdoende, waterdichte controlemechanismes ontwikkelen om dit soort gevaren voortijdig uit te schakelen, kan het een belangrijke belemmering vormen voor online reclame.
Kortom : Boeiend met hoofdletter B !!
Voor meer over hun studie kan u ook een kijkje nemen op het filmpje dat Deloitte op Youtube plaatste :
Deloitte Nederland heeft trouwens een érg lezenswaardige blog rond het onderwerp !
____________
* Readers' Digest :
Vandaag (7 maart 2009) in De Tijd : Reader's Digest op rand van faillissement
(bloomberg/tijd)
- De uitgeverij Reader's Digest Association (RDA) heeft aan een
advocatenkantoor gevraagd de voorbereidingen te treffen voor een
gerechtelijk akkoord. Met Chapter 11 kan Reader's Digest in relatieve
kalmte een reorganisatie doorvoeren, waarbij schuldeisers op afstand
worden gehouden. De uitgeverij publiceert 92 tijdschriften, waaronder
vijftig edities van het magazine Reader's Digest. Vorig jaar werden bij
RDA al 280 mensen ontslagen, kregen werknemers verplicht één week
onbetaalde vakantie en gaf de uitgever geen bijdragen meer aan het
pensioenfonds voor werknemers. De uitgever kampt met een schuld van
ruim 2 miljard dollar. Volgens New York Post kan RDA voorlopig nog aan
de betalingsverplichtingen voldoen, maar hebben beursanalisten het
aandeel RDA inmiddels 'waardeloos' genoemd.
Voor diegenen die naar aanleiding van het vorige berichtje over Second Life nog wat verder willen grasduinen in de marketingfacts van SL heb ik een paar interessante URLs :
Uiteraard is Wikipedia ook hier weer een goede voordeur. - Hier vindt u een uitgebreid overzicht van alle (?) organisaties, bedrijven en merken die actief zijn in SL. - En hier kan u meer lezen over de eigen economie en de munt (Linden Dollar) van SL. - Uiteraard geeft SL zelf daarover ook een paar interessante gegevens : zie hier.
Er werden recentelijk een paar onderzoeken uitgevoerd over SL. Niet alleen Komjuniti waarvan sprake in het vorige bericht, maar ook andere research-instellingen publiceerden enkele rapporten. - Market Truths is een researchbureau dat zich helemaal specialiseert in SL en er een eigen researchpanel onderhoudt. Ze hebben reeds een aantal studierapporten gepubliceerd, die ze te koop aanbieden – in de reële én in de virtuele wereld. Voor 25.000 Linden dollar (of 200 US $) is hun recente studie over “Real Life Brands in Second Life (Q1 2007)” de uwe. Ze hebben ook een studie over de vastgoedmarkt in SL. - Ook het Franse researchbureau ‘Repères’ heeft een dochter opgericht die zich focust op marktonderzoek in SL. Op hun website kan u een aantal rapporten downloaden, o.a. over een studie die ze in maart ‘07 deden in samenwerking met CBNews, over de “Perception of the presence of brands in SecondLife”.
Er zijn waarschijnlijk honderden blogs te vinden over SL. Onbegonnen werk om ze allemaal te screenen ! - Deze van The Electric Sheep Comany is echter de moeite waard om af en toe te bekijken. Ze beweren ’s werelds grootste bedrijf te zijn gespecialiseerd in het ontwikkelen van strategieën en creaties in 3D virtuele werelden (niet alleen SL). - Ook deze blog benadert SL vanuit de zakelijke kant. Het is een initiatief van marcom:interactive.
Eind februari publiceerde IBM Global Business Services een rapport over "Navigating the Media Divide: Innovating and Enabling New Business Models". Het rapport vertrekt vanuit de vaststelling dat het conflict tussen ‘traditionele’ media en nieuwe media een hoogtepunt heeft bereikt : nieuwe mediavormen zullen naar verwachting de komende 4 jaar gemiddeld jaarlijks zo’n 23% groeien – dat is 5 keer zoveel als de traditionele media. Maar bovenop deze strijd tussen ‘oud’ en ‘nieuw’ wordt er een ander gevecht gevoerd : het gevecht tussen content en distributie (een onderwerp waarover ik ook in een eerder artikeltje schreef).
Ik kan u lectuur van het volledige rapport bijzonder aanraden, omdat het veel verder gaat dan het vaststellen van deze conflicten, of het speculeren over de mogelijke gevolgen daarvan op de mediawereld en op het mediagedrag van de consument. De IBM whitepaper is gebaseerd op een uitgebreide studie waarbij men het topmanagement van grote mediabedrijven interviewde en de belangrijkste factoren bestudeerde die het medialandschap aan het vormen zijn.
Om te beginnen staat men stil bij het onderscheid tussen content-owners (An entity that holds the rights to content for reuse, whether video, music, games or other types of digital content; sometimes also the original producer of the content) en media-distributors (the middleman that owns the means of transmission for content (e.g., fiber, satellite, terrestrial) (kortom de geschreven en audiovisuele mediagroepen en de telco’s) or distributes physical products like DVDs or Cds) – en voegt er (terecht) een derde categorie aan toe die in debatten over dit onderwerp vaak ‘vergeten’ wordt : de ‘aggregators’ : An entity that creates a user relationship (e.g., in store, online or through another channel) and attracts an audience through aggregated content, services and features.)
Vervolgens bespreekt men 4 business modellen die deze spelers kunnen hanteren om te overleven : (dit artikel gaat verder, klik hieronder)
Onder de titel “The impact of digitalization – a generation apart” heeft KPMG zopas een white paper uitgegeven over de ‘generation Y’ en hun houding tegenover media. GenY-ers zijn de kids van de welstellende en door schuldgevoelens geplaagde Baby Boomers (“Guilty, because both parents worked, leading Baby Boomers to try to compensate with material goods”)(hmm, komt me bekend voor...). Deze post-moderne generatie (zie een eerder bericht) is de motor achter een totaal nieuw mediagebruik. Natuurlijk heeft de KPMG-paper het ook hier over de web2.0 sociale netwerkmedia, zoals MySpace of YouTube, maar men concentreert zich vooral op het nieuws- en informatiegedrag van deze generatie en de impact daarvan op het business model van de nieuws-aanbieders.
De rode draad in het geheel is het verslag van een eigen onderzoek bij 3000 GenY-ers en Baby Boomers in Duitsland, Spanje, de UK, Nederland en de US. Een aantal grafieken tonen overtuigend aan dat het internet voor de genY-ers het nieuwskanaal bij uitstek wordt. De impact van dagbladen verschrompelt zienderogen naarmate de populatie veroudert. Op zichzelf is dit geen uitzonderlijk onderzoek.
Echt interessant zijn echter de verschillende besprekingen die erbij gegeven worden.
Zo staat David Weinberger (mede-auteur van ‘The Cluetrain Manifesto’)(meer info) stil bij hoe de ‘machtsverhoudingen’ verschuiven : “The super-abundance of information will transfer power of the keepers of kwowledge to users ...”. Dat is o.a. het gevolg van de technische mogelijkheid die web2.0 biedt (en de gretigheid waarmee mensen daarvan gebruik maken - cfr. del.icio.us) om informatie te ‘taggen’. Elk item komt daardoor in een quasi eindeloze context te staan : “Information is now being organized by folksonomy (...) rather than taxonomy.”
De experts van vroeger (bvb. de nieuwsredacties) konden hun reputatie en autoriteit baseren op hoe zij het nieuws voor ons organiseerden, rubriceerden, catalogeerden. We moesten a.h.w. uit hun hand eten. Die tijd is over, nu. Wie context, duiding of achtergrond wil bij bvb. dit ene artikeltje op deze ene blog kan, startend met m’n links naar Wikipedia of de tags onderaan, een 360° zicht krijgen op de onderwerpen die hier aan bod komen.
In een ander onderdeel van de paper worden de ideeën van Chris Anderson besproken. Anderson is de hoofdredacteur van Wired en de auteur van ‘The Long Tail’. In essentie gaat ‘The Long Tail’ over het potentieel van een business model gebaseerd op een enorm breed aanbod gespecialiseerde niche-proposities – een model dat dus tegengesteld is aan een smal aanbod van super-populaire proposities. Toegepast op nieuws-items betekent dit dat er een massa mensen geïnteresseerd zal blijven in een massa onderwerpen, nààst elkaar, telkens in een laag aantal. Van massanieuws, dus, naar ‘massively parallel’ nieuws. Mediabeheerders hebben dus een toekomst in het organiseren en aanbieden van archieven die zo efficiënt mogelijk opgehaald en verspreid kunnen worden.
Verder bevat de paper nog bijdragen van o.a. Paul Saffo (“a Silicon Valley technology forecaster”), Cory Ondrejka (Chief technology Officer van Linden Lab – de mensen achter Second Life).
Het geheel is ruim de moeite waard om te lezen !
Welkom
BrandCoach brengt u regelmatig nieuwe updates over wat er zoal in de wereld van het merkbeleid te beleven valt. Aarzel vooral niet te reageren of om u te abonneren via email.
*
Wat vindt u nog op BrandCoach blog ?
Kennismaken met BrandCoach Alles wat u wil weten over BrandCoach zonder het rechtstreeks aan Walter Dermul te moeten vragen. U vindt uitleg over de merkfilosofie, de aanpak en de referenties van Brand Coach.
BrandDigest Een uitgelezen selectie van uiterst lezenswaardige artikelen over branding en brand management. Engelstalig.
BrandQuotes Quotes van helden en andere doodgewone mensen, over merken, marketing en business strategieën.
Laatste reacties