Het wordt wel eens gezegd : marketing is te belangrijk om aan marketeers over te laten. U weet van mij dat ik in die discussie niet tussenkom. Wat ik wel al eerder heb gezegd is dat branding te belangrijk is, om niet actief op de agenda van de CEO te staan. Merken creëren waarde voor het bedrijf en dus voor alle stakeholders, niet in het minst voor de aandeelhouders.
Gisteren verscheen er een schitterend dossier dat dit standpunt illustreert. Millward Brown, een van ’s werelds grootste marktonderzoekers (van de WPP groep), publiceerde de derde editie van z’n jaarlijkse “Top 100 Most Powerful Brands”. Het is een studie waarbij puur financiële gegevens over bedrijven en hun merken worden verrijkt met data uit de BrandZ database - een jaarlijkse, wereldwijde enquête bij 1 miljoen consumenten, met betrekking tot 50.000 merken. Om de waarde van een merk te berekenen combineren ze de roerende inkomsten van een bedrijf die toegewezen kunnen worden aan het merk, met de gegevens uit dat consumentenonderzoek, en met gegevens over de evolutie van de sector en de markt waarin het merk actief is. De resultaten ervan monden dan uit in een lange ranglijst.
Het hele dossier is enorm boeiend – maar ik wil u er mijn favoriete highlights even uit lichten.
1. Merken creëren aandeelhouderswaarde, ook in tijden van crisis.
Millward Brown heeft twee beursportefeuilles samengesteld : eentje met de bedrijven die eigenaar zijn van de top 100 meest waardevolle merken, en eentje met die bedrijven bij wie hun merken de grootste bijdrage leveren aan de bedrijfsresultaten (“brand contribution” verantwoordelijk voor meer dan 30% van het bedrijfsinkomen). Van beide portefeuilles werden de prestaties gevolgd op de S&P index.
De grafiek spreekt boekdelen : 2007 was een goed beursjaar : de algemene index steeg met 11%. Maar de portfolio met de Top 100 merken steeg met 25% en die met de sterkste merken steeg met niet minder dan 34% ! Omdat het sinds eind verleden jaar nogal turbulente tijden zijn op de beurs, hebben ze ook eens gekeken hoe de portefeuilles evolueerden van april ‘07 tot begin april ‘08. De stijging van de algemene index is gereduceerd naar 3%, maar de Top 100 portefeuille groeide met 15% en de andere met 22%.
Merken creëren dus niet alleen waarde – in moeilijke tijden beschermen ze bovendien de opgebouwde aandeelhouderswaarde.
2. Wie zijn de grootste winnaars en verliezers ?
Het is boeiend om de ranking eens te vergelijken met deze van verleden jaar. De gemiddelde stijging van de top 100 bedroeg 21%. De grootste winnaars zijn Blackberry (+ 390% !), Apple (123%), Amazon (+93%), Vodafone (+75%) en ... de China Construction Bank. Die laatste heeft een waarde van 19.6 miljard dollar en is er op een jaar tijd met 82% op vooruit gegaan.
In de rankings, zowel in ‘07 als in ‘08, vinden we trouwens verschillende signalen dat de nieuwe economieën (in de zgn. BRIC-landen) een enorme impact hebben op de waarde van grote wereldmerken.
Telecom en technologie blijven dus sexy sectoren. Op de beurzen wordt er sinds de grote bubble wel altijd gevreesd dat er teveel gebakken lucht inzit - maar in dit toch nogal rationeel opgesteld lijstje, vinden we eerder positieve indicaties voor de toekomst. Zij het dat de sector ook een paar notoire verliezers kent.
Wie zijn de verliezers ? Motorola spant de kroon, met -30%. Gevolgd door Starbucks (-25%). Ze zullen er toch iets moeten aan gaan doen, als ze nog in alle boeken over merkbeleid willen blijven staan als hét glittervoorbeeld). Na Home Depot en Merill Lynch vallen vooral EBay, Ford en Yahoo op : alle drie zakken ze met 13%.
3. Een paar sectoren.
Beleggen in InBev lijkt een goeie tip. In de biersector is Budweiser het grootste merk, met een stijging van 5%. Maar de grootste stijgers in de top 20 zijn merken van InBev : Brahma met +58%, Labatt’s +56%, Skol +50% en Stella +43% (zowat de enige ‘Belg’ in alle overzichten).
In de fast food sector doet McDonalds een goede zaak. Sinds men daar de dingen wat anders aanpakt is het merk met 49% gestegen.
Ook in de kledingsector vinden we merken terug die de afgelopen tijd hard aan hun vernieuwing hebben gewerkt : Adidas steeg met 76%, Esprit met 46% en Levi’s met 38%.
In personal care is Nivea een sterke case aan het bouwen : ze realiseerden een stijging met 68% ! Gilette en L’Oréal blijven er de grootste merken, met een waarde van resp. 21,5 en 16,5 miljard dollar.
In de retail verliest Wal-Mart 6%, maar Tesco en Carrefour winnen resp. 39 en 29%. Het zou me niet verwonderen dat de eerste vooral door z’n branding en de tweede door z’n uitbreidingen in nieuwe landen zo gunstig evolueert.
4. Voorspellingen
Verleden jaar concludeerde Millward Brown dat de belangrijkste factoren, die de groei van merken bepaalden, waren :
- groei in opkomende markten zoals Brazilië, Rusland, India en China (voor bvb. BMW, L’Oréal en Zara)
- convergerende technologieën (voor Apple en Orange, bvb. – dit jaar zeker ook voor Blackberry)
- inspelen op sociale verantwoordelijkheid (Toyota en BP)
- inspelen op gezondheid (McDonalds, die de trend volgt en Burger King die bewust – en succesvol !- een tegenkoers vaart : dit jaar +57%).
Dit jaar staan ze vooral stil bij de invloed van de nieuwe landen : niet alleen als nieuwe markt voor westerse merken, maar ook als uitvalsbasis voor nieuwe merken zoals China Mobile, Bank of
China en China Construction Bank. Het is te verwachten dat we van daaruit straks grote sterke merken naar het Westen zien komen.
Hun tweede aandachtspunt is de technologie sector : in de top 100 zijn er 28 merken uit die categorie, ze realiseerden samen een waardeverhoging van 187,5 miljard dollar – dat is méér dan de helft van de totale waardevermeerdering van alle 100 merken !
Meer lezen ? De studie verloopt in samenwerking met de Financial Times. U vindt daar dan ook een volledig dossier. Ook hier vindt u er alles over.
Laatste reacties