Deloitte heeft onlans de achtste editie gepubliceerd van z’n jaarlijkse “Media Predictions – TMT Trends" (Technology, Media & Telecommunications). Het is een ongemeen boeiend dossier geworden. Op verschillende vlakken laten ze een verfrissend ander geluid horen dan wat je op de meeste andere plaatsen te lezen krijgt. Met sommige hypes wordt kort & krachtig en vooral gortdroog korte metten gemaakt.
Lectuur van het hele document kan ik u alleen maar écht aanbevelen.
Maar dit zou de BrandCoach blog niet zijn als ik u van de belangrijkste paragrafen niet alvast een reader’s digest zou geven (hoe zou het trouwens nog gaan met dat oude merk Reader’s Digest ?... ) (* zie onderaan).
Putting print out of peril may require stopping the presses
Gedrukte media hebben het moeilijk, dat is bekend. In het recente verleden hebben ze belangrijke inspanningen geleverd om hun online aanwezigheid te vergroten, maar de inkomsten uit online compenseren bijlange niet de daling in de reguliere kanalen.
Nochtans blijft het publiek behoefte hebben aan kwaliteitsvolle inhoud – de behoefte aan degelijke nieuwsverslaggeving is groter dan ooit.
Het business model voor online publicaties, waarbij reklame-inkomsten belangrijker worden geacht dan inkomsten uit de lezersmarkt , wordt door Deloitte sterk in vraag gesteld.
Oplossingen kunnen zijn : Online publicaties trekken een publiek dat veel gedifferentieerder is dan offline - een gedifferentieerd prijsbeleid voor die online publicaties is dan ook een realistische mogelijkheid.
Een andere piste is het drastisch reduceren van de online aanwezigheid van mediamerken. In Japan, waar bvb de kranten weinig content online hebben gebracht, hebben ze minder te lijden onder dalende lezersaantallen, dan in de US en in Europa. Door minder (waardevolle) content gratis –online- weg te geven wordt de mediagebruiker ‘heropgevoed’ om te betalen voor waardevolle berichtgeving.
Maar … het kan best wel nog even duren vooraleer de lezer (terug) bereid is om te betalen voor 'betere' content.
Television rediscovers its self-belief.
Misschien ziet het er op de korte termijn niet goed uit, maar 2009 zou wel eens het keerpunt kunnen zijn voor de televisiemakers. TV beschikt over mogelijkheden en formats om het publiek te infomeren en te entertainen, die andere media tot nog toe niet kunnen evenaren.
TV kijken is bovendien anticyclisch, als ontsnappingsroute voor de deprimerende tijden. Men verwacht in deze crisistijd een gemiddelde toename van een half uur per week, per persoon.
In tegenstelling tot zowat alle andere bronnen verwacht Deloitte dat niet 'user generated content' (UGC) maar professionele TV content gaat groeien. Niet in het minst omdat het moeilijker wordt om reclameruimte te verkopen bij amateuristische content die vaak lage kijkcijfers haalt.
Vele online videobedrijven zullen daarom trouwens meer en meer hun schermen openstellen voor professioneel gemaakte inhoud (bvb. van TV kanalen )- die daardoor terug extra aandacht én inkomsten krijgen.
Een mooie tip : TV moet zélf z’n eigen kracht meer in de verf zetten. Vaak zullen consumenten bvb. een merk kopen op een of andere online winkel. Meestal geeft men dan alle credits aan dat e-shoppen. Maar televisiezenders kunnen manieren verzinnen om hun bijdrage aan dat process sterker te claimen.
Hoe dan ook is het volgens Deloitte een goed moment voor de TV bedrijven om anticyclisch te investeren in content en technologie (bvb. HD). De troeven die ze hebben vormen een solide basis voor een sterke 'doorstart' nà de crisis.
The growing cost of free online content
Het gigantische succes van UGC creëert stilaan een probleem : de content is wel gratis, maar het opslaan, beheren en verdelen ervan begint voor de grootste onder hen handenvol geld te kosten. Daartegenover staan meestal onvoldoende inkomsten uit de reclame. Bovendien worden adverteerders zich ook meer bewust van het feit dat hun advertentie wel ‘s naast content zou kunnen staan die hen eerder schaadt dan helpt. De UGC sites kunnen de massa aangeboden content niet allemaal controleren en krijgen dus af te rekenen met én weigerachtige adverteerders én hogere kosten om toch betrouwbare -bijgevolg duurdere- content aan te bieden : ze zullen de users die hun content persé willen verspreiden stilaan gaan laten betalen – maar vooral zullen ze zélf gaan betalen om goede content aan te kopen bij betrouwbare (dus vaker professionele) aanbieders. Waardoor ze een beter aanbod hebben voor hun adverteerders.
The markets get anti-social with social networks
Social networks zijn de hype van het afgelopen jaar geweest. De groten hebben meerdere tientallen miljoenen leden. Maar de inkomsten per lid zijn minimaal. Tot nog toe hebben de netwerken het voordeel van de twijfel gekregen : de focus lag op het uitbreiden van het aantal subscribers – de inkomstenstroom zou later wel komen. Maar de moeilijke economische toestand zal dit model doen kantelen.
Ze zullen – onder druk van de investeerders die hun cash elders ook zien opdrogen – onder druk gezet worden om inkomstenstromen te gaan genereren iplv te blijven nieuwe (onrendabele) massa’s leden te werven. Ze worden daarbij echter niet geholpen door adverteerders die meer bewijsbare waar voor geld eisen – en door de een groeiend aantal werkgevers die – op zoek naar een hogere productiviteit van hun medewerkers – de online activiteit van hun medewerkers op het werk in de gaten gaan houden.
Good morning, good afternoon and good evening listeners : the dawning of Wifi radio
Digitale radio staat eigenlijk nog in de kinderschoenen. Maar volgens Deloitte gaan ze een gouden toekomst tegemoet. Drie factoren spelen daarin mee : het feit dat je zelfs locale zenders overal elders in de wereld kunt beluisteren – dat je eender waar in de wereld een keuze hebt uit zenders van overal elders in de wereld – en dat dit alles geholpen wordt door het steeds groeiend aantal ‘smart phones’ die als internet-radio ontvanger kunnen gebruikt worden.
Mobile advertising finds its meaning
Mobile advertising is blijven steken in een experimentele fase, die op weinig enthousiasme wordt onthaald. Maar Deloitte verwacht dat dit zal veranderen. GSM gebruik is immers alomtegenwoordig, de leercurve van hoe je met mobile advertising kan omspringen gaat steil omhoog, alsook de technische mogelijkheden. Met de toename van smart phones kan de content trouwens ‘rich’ worden (video bvb.). Hier ontstaan lucratieve mogelijkheden voor telecom-operatoren.
Reinventing mobile television
Ook Mobile TV is blijft steken in een ‘beloftevol stadium’. Men sluit niet uit dat het ooit zal doorbreken, maar niet op korte termijn. De technologie voor de aanbieders (contentbedrijven en operatoren) en de toestellen voor de ontvangers blijven duur – waardoor er in een crisisjaar als 2009 weinig kans is voor een echte doorbraak. Maar TV en mobile devices kunnen wel op andere manieren samen-spelen : om remote content te bestellen die je thuis op je andere schermen kan bekijken bvb, als interactiemedium met de kijker (met de bijhorende mogelijkheden van CRM voor de zenders), of om de kijkers (bvb. via smsjes) te verwittigen wanneer er programma’s starten die voor hen van belang zijn.
3D becomes an obligation, not an option at the movies
In principe is ook het bioscoopbezoek, naast het TV kijken, eerder een anti-cyclisch gebeuren, maar de concurrentie van thuisbioscoopsystemen (en steeds grotere HD schermen) bedreigen dat effect nu. Daarom heeft cinema een ‘must have’ nodig. Dat is 3D. Grote productiehuizen en regisseurs zijn er volop mee bezig. 2009 zou wel eens het begin van de doorbraak kunnen betekenen. Ook hier dus anti-cyclisch investeren.
The rise of malvertising and its threat to brands
Malvertising zijn advertenties van dubieuze afkomst, voorzien van virussen en andere schadelijke rommel, die verspreid worden via anders erg betrouwbare sites. Als de sector (online media en softwareleveranciers) niet snel afdoende, waterdichte controlemechanismes ontwikkelen om dit soort gevaren voortijdig uit te schakelen, kan het een belangrijke belemmering vormen voor online reclame.
Kortom : Boeiend met hoofdletter B !!
Voor meer over hun studie kan u ook een kijkje nemen op het filmpje dat Deloitte op Youtube plaatste :
Deloitte Nederland heeft trouwens een érg lezenswaardige blog rond het onderwerp !
____________
* Readers' Digest :
Vandaag (7 maart 2009) in De Tijd : Reader's Digest op rand van faillissement
(bloomberg/tijd) - De uitgeverij Reader's Digest Association (RDA) heeft aan een advocatenkantoor gevraagd de voorbereidingen te treffen voor een gerechtelijk akkoord. Met Chapter 11 kan Reader's Digest in relatieve kalmte een reorganisatie doorvoeren, waarbij schuldeisers op afstand worden gehouden. De uitgeverij publiceert 92 tijdschriften, waaronder vijftig edities van het magazine Reader's Digest. Vorig jaar werden bij RDA al 280 mensen ontslagen, kregen werknemers verplicht één week onbetaalde vakantie en gaf de uitgever geen bijdragen meer aan het pensioenfonds voor werknemers. De uitgever kampt met een schuld van ruim 2 miljard dollar. Volgens New York Post kan RDA voorlopig nog aan de betalingsverplichtingen voldoen, maar hebben beursanalisten het aandeel RDA inmiddels 'waardeloos' genoemd.
(waarom verwondert me dat nu niet ?)