In deze blog wil ik zelden letterlijk òp het nieuws zitten, maar deze keer jeuken m'n handen toch teveel. Vandaag gonst het van de berichten over de strijd tussen Delhaize en Unilever. Alle kranten berichten erover (met grofweg dezelfde tekst overigens), dus u weet ondertussen waar het over gaat : Delhaize en Unilever komen niet uit hun jaarlijkse onderhandelingen. Het gevolg is dat Delhaize zich erg boos maakt en zowat 250 Unilever referenties uit de rekken gooit.
Het verrassende van de zaak is dat het en plein public wordt gebracht. De jaarlijkse (en andere) onderhandelingen tussen retailers en merkfabrikanten worden vaak op het scherp van de snee gevoerd - maar het is ongezien dat het de pers haalt.
Wat wil dat zeggen ?
- Het zou kunnen betekenen dat de crisis beide partijen (en bij uitbreiding alle retailers en alle merkfabrikanten) ertoe aanzet om vérder te willen gaan dan anders. Ik kan het me eerlijk gezegd moeilijk voorstellen. Dat ze vroeger wat 'relaxter' waren lijkt me erg onwaarschijnlijk. Vechten om schapruimte is geen nieuw fenomeen !
- Het betekent natuurlijk dat de crisis in alle hevigheid woedt. Nù
worden er posities ingenomen - en posities verdedigd. En om heel
eerlijk te zijn : ik begrijp het van Unilever niet zo goed. Geen haar
op m'n hoofd dat gelooft wat er in het persbericht
van Delhaize staat : nl. dat Unilever de prijzen met 30% zou willen
verhogen. Dat is regelrechte zelfmoord. Maar ze hebben wel een flinke
plak kaas van hun boterham laten stelen, door Delhaize a.h.w. toe te
laten dit gevecht naar buiten te brengen. Op de ene of de andere manier
hebben ze toch onvoldoende geluisterd naar de wensen van hun 'partner'
om straks allebei sterker uit de recesssie te komen (zie m'n eerder
bericht 'Leve de recessie').
- Het betekent vooral dat er sprake is van profileringsdrang. In dit geval vanwege Delhaize. Delhaize zet al een tijdje alle zeilen bij om hun gedifferentieerde prijsproposities meer in de verf te zetten. Ze vertellen al lang dat je keuze hebt tussen hun huismerk-producten, hun 365 gamma en de grote merken. Maar : enerzijds heeft Carrefour er onlangs (op een wat stuntelige manier, maar dat terzijde) òòk een punt van gemaakt, anderzijds blijft Colruyt enorm goed scoren en tenslotte blijven Lidl en Aldi gevaar opleveren. Men zal dus wel gedacht hebben dat er meer nodig was om het discours wat extra kracht bij te zetten.
Benieuwd hoe heet de (Knorr-)soep gegeten zal worden. Vanavond -nu, as we speak- zitten beide partijen terug samen. Morgen is het terug vrede, verwacht ik. Gewapende vrede, dat wel. Maar de wereld zal er toch een beetje anders uitzien. Het zou me niet verwonderen mocht Delhaize vinden dat 'een heel klein beetje oorlog soms wel beter is'.
ps : Voor de fun even een kleine enquête bijplakken. U klikt toch ook ?
------------------------------------------------------------------------------------------------------