Op 13 november organiseert Stichting Marketing een avond over Green Marketing (Hype or Reality). Ikzelf mag er op het spreekgestoelte plaats nemen, samen met Pierre Frits (Marketing Manager van Electrolux), Freya Piryns (Groen!), Hans Herman (Bizz Magazine) en Tom Domen (Marketing Manager, Ecover).
Bij de voorbereiding van m'n bijdrage stootte ik op een interessant vraagstuk.
Ecologie is een tricky ding. De verdenking dat merken zichzelf willen 'greenwashen' met groene claims is alom tegenwoordig. De postmoderne consument staat met al z'n web2.0 wapens klaar om elke onjuistheid in een groene claim genadeloos af te straffen.
Hoe ga je daar als marketeer dan mee om ? Wanneer mag je communiceren over je groene aanpak ?
Aan de ene kant lijkt het verstandig om er pas over te spreken als je huiswerk klaar is. Als je verhaal “àf” is. Pas dan kan je verhaal echt bewézen worden - kan men je verhaal echt gaan geloven.
Maar het is een lange weg om tot in de laatste schakel van het proces een groen merk te worden. En zolang je er niets over vertelt weet niemand ervan – en kan men dus denken dat je er niks aan doet.
Dat is wat Apple overkwam.
Greenpeace nam een tijd geleden het initiatief om Apple onder druk te zetten met de actie “Green my Apple”. Het publiek werd aangemoedigd om aan de actie deel te nemen – en Apple te bombarderen met vragen, klachten en suggesties. Na wat aarzelen reageerde Apple door middel van een open brief van Steve Jobs. Daarin somde hij op wat Apple als bedrijf wél allemaal deed inzake ecologie. En belangrijk : zijn voornaamste conclusie was : “ It’s certainly clear that we failed to communicate the things that we are doing well ! “
Het is by the way zowat de enige keer dat ik Apple in het defensief heb zien gaan. En ik denk dat deze reactie ook niet de beste is...
Interessant is hoe Apple’s aartsrivaal Dell de zaak aanpakt.
Dell opende een publiek forum – en noemt het “ Dell IdeaStorm – where yoùr ideas reign “. Klanten, gebruikers – maar ook het grote publiek in het algemeen – kunnen suggesties posten op talloze vlakken. Vaak over producten, software en andere technische onderwerpen. Maar ook over accountability en environment.
Dell geeft als het ware toe dat ze nog nergens staan. Dat ze nog veel te leren hebben – maar dat ze wél de beste leerling van de klas willen worden. Dell - de laatste tijd moeizaam rechtkruipend uit een diepe depressie - hanteert daarbij op een erg mooie manier een open dialoog met z'n doelgroepen.
vervolg : klik hieronder.
Het hierboven aangekondigde seminar vond gisteren (13.11.07) plaats.
U kan de integrale tekst ervan hier downloaden (pdf 172KB) : Download GroeneMarketing_BrandCoach.pdf