Wat hebben bedrijven, die systematisch een hogere inkomsten- en winstgroei dan hun concurrenten realiseren, met elkaar gemeen ? Dat is wat McKinsey onlangs onderzocht.
In een kort rapportje dat ze onlangs publiceerden brengen ze verslag uit van het resultaat.
McKinsey beschikt over een eigen database van 20.000 bedrijven in heel de wereld. Daarin werden de 1.077 grootste bedrijven (omzet +5 miljard USD in 2004) weerhouden om hun resultaten te vergelijken op twee criteria : evolutie van inkomsten en van winstgevendheid, dit in de periode van 1994 tot 2004.
De bestudeerde bedrijven werden telkens vergeleken met alle andere ondernemingen in de sector.
Op die manier konden de bedrijfsprestaties gerangschikt worden, in 17 verschillende sectoren. Uit die lijsten werden de 138 best presterende bedrijven geselecteerd in drie categorieën : zij die de sterkste inkomstengroei hadden, dan de bedrijven met de grootste rendabiliteit en tenslotte de bedrijven die excelleerden op beide criteria samen.
Een eerste, wat verrassend resultaat : slechts 1% van de bedrijven kunnen hun concurrenten verslaan op de combinatie van inkomstengroei én winst !
Wat verklaart de sterke prestaties van die top-bedrijven ?
Vooreerst zijn er natuurlijk een aantal factoren waarop de bedrijfsleiding geen echte invloed heeft : er blijkt een statistisch relevante correlatie te bestaan tussen het succes van het bedrijf en de gezondheidstoestand van de sector of het thuisland waarin het bedrijf actief is.
Maar de studie identificeert ook twee factoren waarop het bedrijfsbeleid wel degelijk invloed heeft : focus op organische groei en het hefboom-effect van ‘intangibles’.
De top-bedrijven vertrouwden meer op organische groei, dan op acquisities. In deze tijden waarin de ene fusie na de andere acquisitie de economische wereldpers haalt, is het eens verfrissend te lezen dat de sterkste resultaten gehaald worden door ondernemingen die zich concentreren op bestaande klanten en marktproposities. Organische groei is altijd het resultaat van een sterke marketing. Je business uitdiepen en je huiswerk alsmaar beter doen, zijn betere recepten dan het persé willen groeien door M&A’s.
Bovendien bleken de sterkste bedrijven een hogere “market-to-book”-ratio (waarin marktwaarde met boekwaarde wordt vergeleken) te hebben dan hun concurrenten. Ze halen een M/B-ratio die tot dubbel zo hoog ligt als bij gemiddeld en slecht presterende concurrenten.
En wat zit er achter een hoge M/B-ratio ? Wel : sterke immateriële vaste activa (‘intangibles’), zoals patenten, copyrights en ... merken.
Dingen dus die voor een onderscheid zorgen in je marktpropositie, die je uniek maken. Dingen, vooral, die meerwaarde creëren voor je doelgroep.
Quod erat demonstrandum.